Grille ogrodowe – poradnik

Grill z najbliższymi to najchętniej wybierany w naszym kraju sposób spędzania wolnego czasu. To w szczególności rewelacyjna okazja do porozmawiania z bliskimi, skosztowania spieczonej karkówki oraz innych potraw. Przyjrzymy się zatem, jakiego rodzaju grill ogrodowy jest najlepszy do przygotowywania wybornych posiłków.

Grille ogrodowe stałe i mobilne

W sprzedaży znajdziemy grille ogrodowe stałe oraz mobilne. Zwłaszcza urządzenie ruchome cieszy się wielkim powodzeniem pośród polskich grillowiczów, gdyż świetnie sprawdza się w przypadku niewielkich posesji. Pośród przenośnych grilli ogrodowych wyliczyć można sprzęty zarówno węglowe, prąd, jak i gazowe. Najchętniej wyszukiwane w supermarketach i w autoryzowanych punktach są bez wątpienia ogrodowe grille żeliwne. Zrobione z wytrzymałej stali, posiadają pokrywę – dostępne są zwykle w umiarkowanych cenach. Potrawy przyrządza się na nich bardzo szybko, a cały proces można sprawdzać dzięki wygodnemu termometrowi. Entuzjaści grillowania uwielbiają grille na węgiel, bo dają potrawom jedyny w swoim rodzaju smak, niemniej jednak ich obsługa wymaga wprawy, by przygotowane na nich warzywa i mięsa nie były nadto spieczone, a zatem, żeby były zdrowe.

Grill ogrodowy na prąd lub gaz

Wielkim wzięciem cieszą się także grille zasilane gazem, które są bezspornie łatwiejsze pod względem obsługi. Do grilla tego rodzaju nie ma potrzeby dokładać węgla oraz spędzać czasu na jego rozpalaniu. Wszystko, co musimy zrobić, to położyć karkówkę na ruszcie, a następnie przekręcić kurek. Zaletą sprzętu na gaz jest niezaprzeczalnie to, iż szybciej się go czyści, ponieważ w czasie pieczenia mięsa nie pojawia się popiół. Taki sam atut ma grill elektryczny, który do przyrządzenia chrupiącego mięsa potrzebuje wyłącznie podłączenia go do prądu. Bez względu na to rodzaj urządzenia pragniemy kupić, warto szukać go w autoryzowanym salonie sprzedaży, w którym poza grillami najlepszych firm, otrzymamy także kompleksowe doradztwo ze strony sprzedawców.