Znajdź sok z kiszonych warzyw na artmankiszonki.pl.
Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. Od paru lat jednakże notorycznie mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który aktualnie często spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.
Obniża poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
Bodaj większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że sok jest cierpki, jednakże niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy K, C, A oraz E, a także liczne minerały, jak m.in. wapń, magnez i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go systematycznie, gdyż jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożycie mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Plusy soku z kiszonego buraka
Drugim lubianym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania i który pijemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, a zarazem poprawia koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm lub schorzenia nerek.
Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju trzeba przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]