Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Nie szukaj już więcej! Tutaj znajdziesz kiszone ogórki.

W zupie, na kanapce, w sałatce czy jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Ogórki kwaszone – z koprem, czosnkiem bądź z innymi dodatkami

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki lub pojemne kamienne garnki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie stawia się pojemnik na minimum dwa tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, jakkolwiek smak kiszonych ogórków można wzbogacić też innymi przyprawami, m.in. kawałkami chrzanu, gorczycą bądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby samemu zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w pojemnikach z rączką czy w woreczkach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z kiszonymi ogórkami?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które redukują pH jelit i pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone są nietuczące (to ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminę C, A i E, witaminy z grupy B oraz mnóstwo minerałów istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, cynk i sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile nie odpychają kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać jej po spożyciu kiszonek, tylko ją wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Trzeba jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]