Zamów kiszoną kapustę.
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Czy powinno się jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie pokarmów. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić konieczne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie w zimowe miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, iż kapusta kwaszona posiada mnóstwo substancji istotnych dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B5, B9). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. magnezu, probiotyków i wapnia. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, stąd zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Kiszona kapusta – w krokietach oraz w dodatkach
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich element. Na surowo na ogół je się ją w formie surówki z cebulką i marchwią, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również produkt, który znakomicie komponuje się z grzybami oraz mięsem, stąd używa się jej w nadzieniu do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby najlepsze polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.
Generalnie każdy kucharz posiada własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz współcześnie raczej rzadko zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na okres zimy. Kwaszoną kapustę w wielkich i niewielkich opakowaniach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]