Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Jeśli chcesz nabyć sok z kiszonej kapusty, skieruj się tutaj.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum związków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Dlaczego trzeba pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one także osłonę podczas terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]