Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Zobacz, gdzie kupić sól kłodawską niejodowaną, wejdź na superbutelki.pl.

Związkiem chemicznym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy ich używać w gastronomii?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak posiłków. Choć nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi cynk, żelazo czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy cynku, a więc składników potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]