Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie…
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I…
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich…
Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. Od paru lat jednakże notorycznie mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie…
Firm wytwarzających kawę są setki, jednak Lavazza nieustannie pozostaje na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Nieliczne osoby wiedzą, że historia firmy Lavazza rozpoczęła pod koniec XIX…
Samodzielne przyrządzanie potraw w domowym zaciszu ma masę zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zwykle znacznie tańsze…
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy…
Dzieci lubią asystować nam w kuchni – dekorować ciasta bądź przynosić i wybierać składniki. Pragniesz rozwinąć zapał kulinarny swojej pociechy? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci.…