Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do magazynowania znacznych ilości ukończonych już preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiornik nierdzewny jest również doskonałym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często wykorzystywany w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź drobnoustrojami.